Galambász Egyesület

Bemutatkozik az Egerbocsi Galambász Egyesület

Az Egerbocs és Környéke Postagalamb Sportegyesület 2004-ben alakult, Egerbocs, és a környező falvak, városok postagalambászai a tagok. 2004 – ben 24 fővel alakult meg az egyesület. Ezt megelőzően a tagok máshová hordták a galambokat, hogy tudjanak versenyezni, tehát mindenképp célszerűnek tűnt egy önálló egyesület alakítása. Kezdetben nem gondoltuk, hogy ennyien leszünk. Most, 2008-ban 21 tag indul neki a versenyeknek.

Egyesületünk célja, hogy a postagalambokat tartó és azokkal versenyző embereket összefogja szervezett keretek között.

Az Egyesület elnöke 2004 és 2007 között Melegh Sándor volt, 2007 óta Horváth Krisztián tölti be ezt a  tisztséget.

A Postagalambász Egyesület egy tagszövetséghez tartozik, a tagszövetségek pedig egy még nagyobb szövetséghez tartoznak, ami  a Magyar Postagalamb Sportszövetség.

A postagalamb sportról:

A tagszövetségek, így a miénk is minden évben versenyeket szervez. Ezek irányok és távolságok tekintetében is különbözőek.

Tavasszal először elindulnak a galambok tréningjei.

Ezt a tenyésztők először önállóan végzik, majd szervezett keretek között. Szállítóautó érkezik Egerbocsra, ahol csereketreces megoldással a galambokat teherautóra rakjuk, és elindulnak a feleresztő helyre. Ez először csak 10-20 km-es távolságot jelent, ami arra szolgál, hogy felfrissítsük a galambok tájékozódó képességét és kondícióját. A röptetési távolságokat, egyben a galambok terhelését fokozatosan növeljük. Májusra jutunk el oda, hogy már órás versenyeket rendezünk. Ilyenkor a galambok már 200 km-es távolságból érkeznek, ez a röptetés már tétre megy, mert ki van írva egy bajnokság. A galambokat hétről hétre utaztatjuk. Van egy központi eredményszámláló Miskolcon, ahol a hetente rendezett versenyek eredményeit rögzítik. Ezek már teljesen hivatalos eredmények, amiket az órák alapján számítanak ki.

Például egy regensburgi verseny esetén a galambjaink két napot utaznak Regensburgig, ahonnan egy fennsíkról indulnak vissza Magyarországra. A feleresztések általában szombatra esnek, igazodva a szabadnapokhoz. Az indulásra a jelet Magyarországról adják ki, ha megérkezett, szabadon engedik a galambokat. A kiengedések időpontja reggel 6-7 óra.  Ezután a galambok csoportokat alkotnak és megindul a tájolás. A mai napig nem teljesen bizonyított az, hogy mi alapján  találnak haza a galambok, de a tájékozódásukhoz feltehetően használják a Napot, és a Föld mágneses mezejét is amit abból gondolnak, hogy vizsgálatok során a galambok agyában egészen apró fém darabkákat találtak. Mostanság az is előfordult, hogy a galambokat felszerelték GPS- szel, és ennek segítségével lekövethetővé vált a repülési útvonaluk. Az adatok azt mutatják, hogy nagyon sokat repülnek a galambok folyómedrekben, és megerősítették azt a tapasztalatot is, hogy a magas hegységeket megpróbálják elkerülni. Németországból például a Duna medret követve találnak haza.

A versenyek során megmutatkozik  a galambok fizikai felkészültsége, tájékozódó képessége, de még az idegi állapotuk is. Ahogy nő a megtett kilométerek száma, lassan kialakul a legjobb galambokból egy élmezőny. A 600 km-es távolság megtétele óriási megterhelés és nagyon nagy izommunka a galamboknak, egy ilyen feleresztő helyről több millió szárnycsapást kell megtenniük hazáig. Minden postagalamb miniatűr áramkörrel van ellátva amit a lábán lévő gyűrű rejt, a dúcba érkezésekor ez jelet küld egy antennával ellátott szerkezetnek, ami rögzíti a galamb pontos beérkezési idejét.

Műholdas helymeghatározóval minden dúc helye pontosan be van mérve, így az eredmények összegzése után pontosan kiszámítható a galambok átlagos repülési sebessége is. Ezekből az adatokból készül el a versenylista a pontos eredményekkel Miskolcon.

A repülési távolságok változók. A bemozgató tréning néhányszor tíz kilométer, a belföldi versenyek 200- 230 kilométeresek, de tagszövetségi szinten elmegyünk egészen 680 kilométeres szintig, ami Nürnberg távolságának felel meg. Vannak maratoni távolságok is, pl. Belgiumból, 1000 kilométerről is történnek feleresztések. Aki ilyen nagy távolságon akar versenyezni, annak be kell lépnie egy klubba, ahol maratoni versenyeket folytatnak. Mi egyesületi szinten a tagszövetség szervezésében 680-700 kilométerig megyünk. Az időjárás segítheti vagy gátolhatja is a galambokat a repülésben. Jó esetben akár 80- 100 km/órás sebességgel is repülhetnek hazafelé, míg egy átlagos esetet véve 60-70 km/órás sebesség adódik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Nürnbergben reggel hatkor felengedett galambokat délután három óra körül itthon már várhatjuk.

Rutinos versenyzőnek számító galambok esetén megfigyelhető, hogy saját vízfelvevő helyeik vannak, ahová kitérőket szoktak tenni. Ezek általában patakok, folyók adott pontjai. Ételt nem vesznek magukhoz a hosszú út során, de a víz felvétele elengedhetetlen. Felvételek bizonyítják, hogy olykor még vizet inni sem állnak meg, csak a csőrüket merítik a vízbe miközben a folyó fölött siklanak.

A galambok szempontjából ezek a versenyek nagyon veszélyesek. Vizet kell időben találniuk, meg kell úszniuk a ragadozókkal való találkozást, de az is előfordulhat, hogy magas póznáknak, tornyoknak ütköznek.

Magyarországon körülbelül 4000-4500 aktív postagalambász él, 200 fölötti az egyesületek száma, az Egerbocsi Galambász Egyesület az eredményeivel és a 21 fős taglétszámával a húsz legjobb és legnagyobb egyesület közé tartozik, emiatt Egerbocs hírét is eredményesen viszik el az ország minden tájára a szaklapokon, kiállításokon és versenyeken keresztül.

Az Egyesület először a sportöltözőben telepedhetett le, de onnan el kellett jönnünk, utána épp amikor a máshová költözést fontolgattuk, az Egerbocsi Önkormányzat támogatásával kaptunk egy másik helyet a kultúrházban, amit ezúton is köszönünk a községnek.

A klubhelyiségben meg tudjuk tartani az egyesületi gyűléseinket, a mellette lévő helyiségben, amit kitakarítottunk, elférnek a ládáink. Hál’ istennek az időjárás olyan kegyes volt hozzánk az elmúlt évben, hogy nem kellett fedett helyen gyűjtenünk, mert mindig jó idő volt, de hosszú távon mindenképp szükség lenne egy előtető megépítésére, amihez egy kicsit jobban össze kell majd fognunk, két-három ember kitartó munkájával ez is megoldható lesz.

Melegh Sándor