Korszerűsíthették több intézményüket is az egerbocsiak

Az önkormányzat ­bevételei csökkentek, de pályázattal, összefogással és céges támogatással is sikerült kisebb-nagyobb beruházásokat elvégezni.

A koronavírus-járvány miatt nehéz éve volt az egerbocsi önkormányzatnak, hiszen adóbevételeket vontak el a településektől, ám mégis sikerült kisebb-nagyobb fejlesztéseket is megvalósítaniuk. Barta Ervin, Egerbocs tavaly októberben megválasztott polgármestere értékelte a község elmúlt egy évét. Úgy vélte, a járvánnyal, válsággal nehezített időszakban az adófizetők, a dolgozók és a testület, valamint Horváth László országgyűlési képviselő is segítette a talpon maradást, fejlődést.

A legnagyobb beruházás a Laskó-patak medrének kitakarítása és kövezése volt, erre az önkormányzat még az előző ciklusban nyert majdnem százötvenmillió forint európai uniós támogatást. A munkával idén készültek el.
A középületeket is igyekeztek felújítani, egy tavaly elnyert pályázat segítségével kicserélték például az óvoda épületének nyílászáróit, hatmillió forintból.

A Magyar falu programban majdnem hárommillió forintot nyertek a játszóudvar fejlesztésére. Ugyancsak állami pályázaton jutottak közel 2,8 millió forinthoz orvosi eszközök, műszerek beszerzésére. A karbantartási munkákhoz szükséges eszközökre pedig közel 900 ezer forintot kaptak.

Barta Ervintől megtudtuk, önkormányzati önerőből, illetve a patakmeder kivitelezőjének támogatásából újították föl az orvosi és védőnői rendelőt. Folyik a kultúrházban egy teakonyha és mosdók kialakítása, a faluközpontban, a Béke út alsó szakaszán pedig egy szabadidőparkot hoznak létre. Önkéntesek segítségével, a lakosság és a képviselők összefogásával újították föl az iskola kerítését.

Egerbocson kardinális kérdés az utak állapota, s a korábbi évek ígéretei végre megvalósultak. A polgármesterek lobbiztak több útszakasz felújításáért, különösen a Bükkszéki-tető és Szúcs közöttiért. A Magyar Közút NZrt. idén Bátor központjáig rendbe tette az utat, s megígérte, hogy később Szúcsig folytatja.

– Az Eger Rali szervezőivel közösen kátyúztuk a ­25-ös főúthoz vezető mocsolyási bekötőutat, valamint a Béke utat. Ennek teljes felújítására is ígéretet kaptunk a közútkezelőtől. Önerőből kátyúztunk az Alkotmány és Szabadság út között – ismertette a munkálatokat Barta Ervin.

Céljuk, hogy az óvoda csoportszobával bővüljön, ezért pályázatot nyújtottak be, amelyre közel harmincmillió forint támogatásról kaptak értesítést. A könyvtár ablakcseréjére szintén pályáztak, s a Belügyminisztérium vis maior keretéből is remélnek pénzt. A távlati tervek között szerepel a számos funkciót – könyvtár, rendelők, posta, önkormányzat – ellátó hivatali épület felújítása, a kultúrház hőszigetelése és fűtéskorszerűsítése, traktor, kisbusz beszerzése, sportöltöző modernizálása.

Ösztönöznék az óvodások és iskolások sportolását, nemcsak edzéseket szerveznének, de műfüves pályára is pályáznának. A faluban népkonyha működik, és szociális tűzifára is nyertek támogatást.

Forrá: https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/korszerusithettek-tobb-intezmenyuket-is-az-egerbocsiak-3229318/

about author

admin.egerbocs

bromo88@gmail.com

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.